joi, 9 martie 2017

Paștele în imaginația copiilor

Tablou în culori pascale
Eleva Sandu Florina Denisa
Clasa a V-a 
Şcoala Gimnazială Bălileşti, jud. Argeş


          Sărbătorile pascale vin odată cu renașterea naturii și aduc lumina divină în viețile credincioșilor creștini asemeni Soarelui care, atingând cu razele sale calde Pământul, trezește la viață codrul încremenit în somnul înghețat al iernii. Paştele aduce mereu în sufletele oamenilor o bucurie aparte, amplificată de albastrul cerului senin plutind peste verdele crud al crângului ce se încropește timid în fundalul unui tablou de primăvară.
        Creştinii spun că Paştele este o sărbătoare a luminii cu o semnificație specială deoarece Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, se ridică din moarte iertând păcatele oamenilor şi aducându-le acestora speranța vieții veșnice. Tabloul inundat de culoare al sărbătorilor Pascale începe să prindă contur mai devreme, în ,,Duminica Floriilor'', atunci când creştinii care merg la Biserică primesc ramurile verzi de salcie ce reprezintă biruința vieții asupra morții, a luminii asupra întunericului. Salcia este oferită credincioșilor în amintirea ramurilor de finic și de măslin cu care Mântuitorul Iisus Hristos a fost primit în Ierusalim. Pastorul Hermas îi descrie pe martirii creștinismului drept „ramuri de salcie purtătoare de rod”, adică exact contrarul naturii salciei, care își distruge florile înainte ca rodul să se lege. Comparația sugerează că cei care au murit întru iubire față de Hristos sunt mai vii decât dacă ar fi trăit fără a-l mărturisi pe Fiul lui Dumnezeu.
            În ,,Joia Mare" creștinii merg la Biserică pentru a asculta ,,Cele 12 Evanghelii", iar în seara de sâmbătă credincioșii asistă plini de evlavie la una dintre cele mai importante slujbe ale anului, slujba Învierii Mântuitorului. Este momentul de maximă strălucire în care lumina sfântă se revarsă peste lume. Stelele pălesc pe lângă stâlpul de lumină ce se pogoară din înaltul cerului, iar luna se înfioară timidă în fața manifestării divine. Dimineața devreme creștinii participă din nou la slujba ținută în ,,Casa Domnului". După terminarea slujbei merg la casele lor unde îi așteaptă ouăle roşii sau încondeiate cu motive florale și geometrice, pasca rumenită, drobul şi celelalte preparate specifice acestei sărbători creștine. Copiii primesc ouă din ciocolată şi alte daruri. Tradița legată de vopsirea ouălelor este foarte veche. Se spune că atunci când  soldatul roman Longinus l-a străpuns în partea dreaptă a corpului cu o lance pe Iisus în timp ce acesta era răstignit, din trupul Lui Mesia au început să cadă picături de sânge de un roșu aprins peste ouăle din coșul așezat sub cruce de Maria Magdalena .
          Ouăle roșii, galbenul catifelat al păpădiilor, verdele crud al ierbii și azurul interminabil al orizontului contribuie la realizarea tabloului luminos al sărbătorilor Pascale.
                 Natura Sărbătorilor Pascale
Eleva Cavaler Ioana Maria
Clasa a V-a
Şcoala Gimnazială Bălileşti, jud. Argeş

Primăvara a bătut timid la ușa tuturor și i s-a deschis cu mare drag. Doar ea dă putere firului de iarbă să țâșnească din pământul generos, care l-a găzduit cu atâta bunătate peste iarnă. În vâlceaua retrasă într-un colț de paradis, natura își exersează calitățile de artist plastic folosind paleta de culori cu ajutorul căreia încropește o frenezie de un verde intens.  Asemeni Lui Iisus care își purta crucea spre Golgota, o furnică duce în spate un bob de muștar descoperit întâmplător.
Culorile primăverii îmbracă scena în care credincioșii vor asista la sărbătoarea Paștelui.  Această mare sărbătoare este precedată de un post de 40 de zile, perioada numita Postul Paștelui. Prin post, reculegere și rugăciune, credincioșii parcurg acum cele șapte trepte ale ultimelor zile ale lui Hristos-Omul, fiecare zi din săptămâna Patimilor, semnificând un nou pas al lui Iisus pe drumul către răstignire și Înviere. În noaptea de Înviere copiii vor merge la Biserică. Va purta fiecare o lumânare, pe care o va aprinde din Lumina adusă de preot de pe Masa Sfântului Altar. Să nu uitam niciodată câtă bucurie poate fi în sufletul unui copil în clipa în care ciocnește un ou roșu. Hristos a înviat!”, ”Adevărat a înviat!” și ”Paște fericit!”



         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Premiu pentru Șc. Gim. Bălilești la etapa NAȚIONALĂ a OLIMPIADEI MICILOR ISTORICI 2024

      ALEXIA ȘTEFANIA BRIȘCĂ , elevă în clasa a VI-a a Școlii Gimnaziale Bălilești, a obținut Premiul al III- lea la etapa națională a Oli...