joi, 16 martie 2017

Accente de primăvară


                                                Reînvierea naturii
preimiul I la concursul județean de creație literară ECO-NATURA ediția I, Domnești -2017
Eleva Stroe Maria Cristina
Clasa a VIII-a B
Şcoala Gimnazială Bălileşti, jud. Argeş

          A sosit Primăvara, fiica ce mare a bătrânului An, cu alaiul său gălăgios inundat de ciripitul păsărelelor și zumzetul albinelor abia trezite din amorțeala iernii. Se înalță abur moale din grădina ce își pregătește trena verde la a cărei strălucire va păli până și soarele. În casă pătrunde câte o rază timidă, făcându-și loc printre draperiile de la fereastră. Mătăsuri lungi de vânt adie rebele stârnind puful liniștit al păpădiilor ce învelesc pajiștea cu o plapumă înstelată. Poteca își face loc îndrăzneață printre firele de iarbă spre pădurea în a cărei întunecime se pierde înfiorată.  Peste dealuri plutește umbra catifelată a norilor împinși de vântul pripeag. În atmosferă își face simțită prezența o boare caldă. Un fir de ghiocel plăpând se pleacă Soarelui care răspândește șuvoaie de lumină aurie, adresându-i-se astfel:
-Bunule Soare, trimite-mi o rază care să topească zăpada din jurul meu!
-Îndată, razele mele vor mângâia pământul învingând răceala ce te înconjoară.
-Iți mulțumesc! Ca recunoștință voi înflori spre bucuria oamenilor.
-Voi încălzi pământul și se vor trezi surorile tale, Viorelele și veselele Zambile.
            Se încropea astfel un paradis al culorilor și aromelor îmbietoare. Natura își îmbrăca haina brodată în motive multicolore.
            Un greiere mic cât un bob de linte, cu ochișori mărunți ca firele de colb și piciorușe firave, deveni într-o doară, un interlocutor activ în discuție. În vreme ce greierele se sfătuia cu soarele și ghiocelul, o furnică negricioasă, mică la trup, trecea grăbită pe lângă cei trei interlocutori. Plin de îndrăzneală, greierele i se adresă:
-Încotro, dragă furnică? Și la ce atâta grabă, doar nu au intrat zilele în sac?
-Cum să nu fiu grăbită când  mulțime de treburi mă așteptă pe lângă mușuroi!
-Ai dreptate! Amețit de aerul rarefiat de primăvară am uitat de responsabilități.
              Din sudul însorit veneau șiruri negre de cocoare. Odată cu păsările prind viață insectele și dau culoare florile pe câmpie. Natura reînvie aducând un omagiu sublim soarelui care o mângâie cu razele sale catifelate.

                                 Natura animată
preimiul al  II-lea la concursul județean de creație literară ECO-NATURA ediția I, Domnești -2017


Eleva Iancu Diana Ionica
Clasa a VIII-a B
Şcoala Gimnazială Bălileşti

          Acum, la început de primăvară, în mijlocul naturii se regizează filmul ”Natura animată”, în care personajele principale sunt veverițele roșcovețe cu coadă stufoasă, rândunelele negricioase, iepurașii zglobii și căprioarele ce vor juca scena în care natura reînvie  și odata cu ea toate animaluțele se vor bucura  de mângâierile line și suave ale soarelui. Glasul blând al apei liniștește acest tablou animat  iar soarele se ascunde timid în spatele unor nori răzleți. Frunzele uscate și umede, ce au acoperit pământul, se răspândesc în zare precum stolurile de cocori și vrăbiuțe ce se întorc la cuibul lor dupa o perioada îndelungată de timp. Mugurașii abia răsăriți pe crenguțele plăpânde ale copacilor par a fi o cascadă de nuferi ce animă și colorează un lac aflat la poalele unei păduri. Vocile copiilor răsună până în sufletele oamenilor care în acest anotimp se întorc în grădinile ce așteaptă curățenia de primăvară. Toporașii, viorelele și toate floricele ivite la îndemnul Mărețului Soare  dau culoare dealurilor afundate în negura pădurilor. Ursul abia ieșit din barlog se adapă din apa cristalină a izvorului și se bucură de miresmele primăverii. Acest film îsi va încheia producția  abia în toamnă, când actorii din distribuție vor intra în ‘’pauza de iarnă’’,  dar primavara viitoare filmul îsi va relua acțiunea întreruptă pe perioada anotimpului rece .


                                   Natura în straie de Primăvară
preimiul al III-lea la concursul județean de creație literară ECO-NATURA ediția I, Domnești -2017


Eleva Răducu Teodora
Clasa a VI-a
Şcoala Gimnazială Bălileşti

 Primăvara, cea aducătoare de bucurie şi voie bună, îşi face simţită prezenţa cu alaiul său zgomotos,  îmbrăcată în straie multicolore, cu flori albastre şi galbene pe poale. Totul e învăluit în mantia de lumină a soarelui ce mângâie blând pământul trezind la viaţă plantele şi insectele care au stat ascunse sub stratul alb de zăpadă, amorţite de gerul iernii. Bolta albastră a cerului senin se oglindește timidă în apele limpezi ale lacurilor de la poala dealului. Zilele sunt din ce în ce mai lungi oferind soarelui şansa să îşi etaleze în văzduh deplina strălucire.
Acest anotimp, asemeni unui regizor talentat, se pricepe să pună în scenă o piesă încărcată de culoare şi sunet. Câmpurile și luncile au înverzit, iar livezile se pregătesc să înflorească. În păduri, mușchiul copacilor e moale ca o perna de puf, iar brazii care abia si-au lepădat mantia de nea privesc supuşi spre soarele ce îi mângâie cu blândeţea unui părinte. În desișuri a albit floarea ghiocelului şi un parfum ușor de toporași se răspândește la adierea vântului din amurg. Fluturii zburdă veseli poposind din când în când pe firele de iarbă fragede, albinele harnice aleargă din floare în floare lăsând în urmă zumzetul îmbietor auzului. Gândăceii și cărăbușii dorm la soare, dezghețându-şi aripioarele şi piciorușele firave. Păsările călătoare par niște vâslași pe marea cerului albastru. Rândunica cea veselă, turturica şi sturzul ciripesc de zor în deschiderea marelui concert al primăverii. Și oamenii se bucură nespus de această renaștere a naturii. Ogoarele răsună de duduitul motoarelor tractoarelor şi zumzetul hărniciei. În livezi oamenii curăţă pomii, iar în grădini sapă pământul în care vor germina seminţele legumelor. Cu privirea încărcată de lumină, primăvara împarte din pocalul ei tinerețe, voioșie şi culoare. Natura se bucură de acest minunat mărțișor primit în dar de la generoasa primăvară.           



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Școala Gimnazială Bălilești la etapa națională a Olimpiadei micilor istorici "Nicolae Iorga" 2024

   Olimpiada micilor istorici "Nicolae Iorga" este organizată de Societatea de Științe Istorice din România în colaborare cu Facul...