joi, 10 mai 2018

9 mai - triplă semnificație istorică. Activitate desfășurată la Șc. Poienița - 2018

          Activitatea extracurriculară intitulată „9 MAI - TRIPLĂ SEMNIFICAȚIE ISTORICĂ” s-a desfășurat miercuri, 9 mai 2018, la Școala Poienița. Au participat elevi din clasele a IV-a - a VIII-a, o parte dintre cadrele didactice prezente în școală și invitatul nostru, managerul Căminului Cultural Bălilești, dl. prof. Hera Ion.

           Activitatea a fost deschisă de prof. de istorie, Cristian Marius Balea, care a prezentat semnificația istorică a zilei de 9 mai făcând trimitere la evenimentele petrecute în această zi cu importante consecințe în plan național și universal.

          9 mai este Ziua Proclamării Independenței de Stat a României. Proclamația de independență a fost făcută în Camera Deputaților din Parlamentul României la 9 mai 1877. O etapă importantă în evoluția spre statul național unitar român, INDEPENDENȚA a fost câștigată cu mari sacrificii pe câmpul de luptă. Despre scrificiul fiilor localității Bălilești în Războiul pentru Independență și mai ales în Războiul pentru Întregire Națională le-a vorbit celor prezenți dl. prof. Hera Ion.

             Prezentând mărturiile și impresiile unui preot din localitate despre Ajunul Crăciunului sub ocupația germană de la finele anului 1916,  dl. prof. a reușit să capteze atenția celor mici.

          Activitatea a continuat cu prezentarea evenimentelor din 9 mai 1877, 1945 și 1950.

           Elevii au avut ocazia să afle informații despre rolul unor personalități,  contextul istoric și consecințele unor evenimente ca Proclamarea Independenței României (9 mai 1877), Încheierea celui de Al Doilea Război Mondial în Europa (9 mai 1945 - Ziua Victoriei / Ziua Europei) și Adoptarea Declarației Schumann (9 mai 1950 - Ziua Uniunii Europene).  Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu